



TXTriple-P Level I Certified: The Basics of Plant Identification, Phenology, and Value

GOAL

• To provide a thorough understanding of the plant identification process, an introduction to plant phenology, and the wildlife and livestock values of plants.

LEARNING OBJECTIVES

- Participants will discuss plant phenology, Aldo Leopold, and observational studies.
- Participants will apply plant growth form, anatomy, and taxonomy to plant identification, especially applying knowledge to identify plants on the Master Plant List for Texas Range and Pasture Plant Identification Contests.
- Participants will recall the wildlife and livestock value of plants on Master Plant List for Texas Range and Pasture Plant Identification Contests.

Fall 2024 Hybrid Workshop Itinerary

8:00 to 8:30 am: (30-minutes) Registration

• Registrant Check-In, Handouts (Itinerary, TX Triple-P Flyer, Master Plant List)

Virtual Live-Stream Workshop Sessions (Indoors)

8:30 to 8:35 am: (5-minutes) On-Site- Welcome, Housekeeping

8:35 to 8:45 am (10-minutes): Virtual event starts- Introduction to TX Triple-P

8:45 to 9:15 am: (30-minutes) Lesson Module 1: Introduction to Plant Phenology, Aldo Leopold, & Observational Studies

• Activity/Handout: Plant phenology data collection

9:15 to 11:00 am: (1-hour, 30-minutes & 15-minute break) Lesson Module 2: Introduction to Plant Identification

- Activity- Growth Habit Classification, Handouts: Taxonomy Classification, Forb Anatomy Labeling
- 15-minute break
- Activities/Handouts: Plant Organ Anatomy- Leaves

11:00 to 11:30 am: (30-minutes) Lesson Module 3: Forbs: Family Asteraceae

11:30 to 11:45 am: (15-minutes) Question & Answer Session

11:45 am to 1:00 pm: (1-hour, 15-minutes) Lunch

*Continued on Back Page

Dr. Stacy L. Hines, Assistant Professor and Rangeland Habitat Management Specialist 361.265.9203 (Office) 361.360-4533 (Direct)

stacy.hines@ag.tamu.edu

Website: https://ccag.tamu.edu/extension/rangeland-habitat-management/



On-Site, Hands-On Workshop Sessions (Indoors/Outdoors)

1:00 to 2:00 pm: (1-hour) Hands-on Practice & Plant Collections

• Activities: Name the Growth Habit, What Can You Tell Me About this Plant?, Family Asteraceae Plant Collection for Family Image Board, Family Asteraceae – Master Plant List Local Plant Collection

2:00 to 2:15 pm: (15-minutes) Break

2:15 to 2:45 pm: (30-minutes) Create Family Asteraceae Resources (Field Collected Specimens)

• Activities: Family Asteraceae Image Board, Family Asteraceae- Master Plant List Local Plant Collections

2:45 to 3:00 pm: (15-minutes) Virtual Live Stream - Wrap Up & Resources

3:00 to 3:15 pm: (15-minutes) On-Site - Evaluation, Certificate of Completion, & Dismiss

FUNDING FOR THIS PROJECT WAS PROVIDED IN PART THROUGH THE RENEWABLE RESOURCES EXTENSION ACT (RREA) BY THE UNITED STATES DEPARTMENT OF AGRICULTURE'S (USDA) NATIONAL INSTITUTE OF FOOD AND AGRICULTURE (NIFA)











Rangeland, Wildlife
& Fisheries Management